Önéletrajz

Dr. Szente Kálmán vagyok, 60 éves, agrármérnök, projekt menedzser, környezet- és természetvédelmi szakértő. Öt gyermek édesapja.

Születésemtől diplomázásomig Solymáron nőttem fel, itt végeztem el az általános iskola 8 osztályát. A középiskolában - az Árpád Gimnázium (Óbuda) általános (kísérleti matematika) tagozatán - 1982-ben érettségiztem. Egy éves sorkatonai szolgálat után kezdtem meg tanulmányaimat a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen. Az egyetemi évek alatt a biológiai kutatás, a műszaki tárgyak, a géptan és a környezetvédelem kérdései érdekeltek elsősorban. Az egyetem után különböző pályázatokon elnyert összegek terhére "kvázi önellátóan" végeztem biológiai, környezetvédelmi oktató illetve kutatómunkát, amelynek eredménye - többek között - az 1996-ban megvédett kandidátusi értekezésem volt. Külön kiemelendő kutatásszervezési tevékenységem. Számos hazai (OTKA, OMFB, MTA) illetve nemzetközi (EU-CEC, FEFA) pályázatban nemcsak egyszerűen közreműködő kutató, vagy témavezető, hanem a kutatásvezető professzort helyettesítő pénzügyi és műszaki/technikai koordinátor voltam. Első EU pályázatomat 1991-ben írtam! Mintegy 120 ezer ECU (ma: Euró) értékben építettem fel Kelet Európa első globális klímaváltozást kutató állomását.
Megbízásos környezetvédelmi munkáinkat a kollégáimmal alapított cégen keresztül végeztük, amelynek ügyvezetője voltam. Cégünk fő profilja a környezetszennyezés teljes spektrumának (ipari, mezőgazdasági, kommunális, közlekedési, globális hatások stb.) mérése, veszélyes hulladékok hatástalanítása/elhelyezése, pontszerű és kiterjedt szennyező-források (erőművek, olajfinomító, vegyi üzem, főközlekedési út, nagyváros stb.) környezetterhelésének mérése.

1996-tól az AGRIS Magyar-Olasz Termelő és Kereskedelmi Kft-nél dolgoztam, mint a kereskedelemért is felelős műszaki igazgatóhelyettes.

Feladatom volt cég alábbi ügyeinek vezetése:

 • Környezetvédelmi beruházások, gépimport ügyintézés
 • Gépek beszerzése, műszaki munkavédelmi engedélyeztetés
 • Számítástechnika (irodatechnika, programozás, web kezelés stb.)
 • Nemzetközi fuvarozás/szállítmányozás, fuvarozókkal való kapcsolattartás
 • Kiállításokon való szerepléskor technikai vezetés/szervezés/marketing
 • Takarmányexport-import ügyintézés/üzletkötés

  A 2000. évtől a Széchenyi Tervet menedzselő Magyar Vállalkozásfejlesztési Kht-nél dolgoztam. Kezdetben projekt menedzser, később divízióvezető-helyettesként. Cégünk a Gazdasági Minisztérium megbízásából a Széchenyi Terv kiemelt turisztikai beruházási programok turisztikai szakmai, valamint pénzügyi gazdaságossági szempontok alapján történő értékelését, finanszírozását végezte.
  Mint menedzser elsősorban nagyberuházások programjainak bírálatával, előminősítésével foglalkoztam. Személyesen is több száz pályázatot értékeltem/bíráltam.

  A fontosabb általam kezelt illetve felügyelt programok (projektenkénti összköltségükkel):

 • Szálloda beruházások (10-300 millió Ft),
 • Termálfürdő programok (700-13 000 millió Ft)
 • Termálszállók (100-500 millió Ft)
 • Lovasbázisok (15-30 millió Ft)
 • Balatoni régió turisztikai projektjei (5-1000 millió Ft)
 • Regionális turisztikai programok (5-100 millió Ft)
 • Önkormányzati és minőségbiztosítási programok (1-10 millió Ft)

  2002. januárjától a Kht. Kiemelt Turisztikai Fejlesztésekkel foglalkozó divíziójának voltam vezetője. Felelősségi körömbe tartozik a divízió tagjainak (menedzserek, asszisztensek kb. 25 fő) a szakmai irányítása.
  Szakmai felkészültségemet elsősorban a munkaadóim által szervezett képzéseken, tréningeken fejlesztettem. Számos képzési programban vettem rész szervezetépítő tréningektől, jogi pénzügyi alapismerteteket adó illetve EU csatlakozásra felkészítő programokig. Elvégeztem a Nemzetközi Bankárképző Intézet EU menedzserképzését. 2002. novemberétől a teljes turisztikai fejlesztési pályázatok kezeléséért felelős egység vezetője voltam.
  2004. évtől szakmai igazgatóként dolgoztam az RVI Magyarország Tanácsadó Kft-nél. Cégünk profilja a hazai és EU projektek előkészítése, pályázatok írása, projektmenedzselés, közbeszerzés.
  2005-től független szakértői tevékenységet folytattam. Pályázatokat készítettem, projekteket menedzseltem, turisztikai, környezetvédelmi szakértői munkákat végeztem. A Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány megbízásából a Helyi Vállalkozói Központok számára kétszer tartottam országos előadássorozatot az EU pályázatokról. Elkészítettem a képzés tananyagát is, ami könyv alakban is megjelent.
  A német nyelvet középfokon, angol nyelvet alapfokon bírom. A,B,C,F típusú gépjárművezetői engedéllyel rendelkezem.

  Számítógépes ismereteim átlagon felüliek. MS-DOS és WINDOWS rendszerekben HTML ismeretekben kiemelt a jártasságom. Több közszolgálati weblapnak vagyok a szerkesztője.
  Közéleti tevékenységeimből kiemelendő, hogy részt vettem társadalmi szervezetek környezetvédelmi programjának kidolgozásában/bírálatában. 1988-ban Orbán Viktor zászlóbontása után alig néhány nappal megalakítottam Glattfelder Béla (azóta EU képviselő) barátommal a FIDESZ egyik első vidéki csoportját. A rendszerváltó választáson szerepeltem a FIDESZ pest megyei listáján és két körzet (Aszód és Gödöllő) kampányfőnöke voltam Tagja vagyok ezen kívül a Magyar Vöröskeresztnek, 34 szeres véradó vagyok. 2002-2003-ban a Verőcei Polgári Kör alelnöke, majd elnöke lettem. A 2002. évi önkormányzati választásokon beválasztottak Verőce Képviselő-testületébe, s - Bethlen Farkas felkérésére - a Képviselő-testület alpolgármesternek választott.


  2005. végén lakossági megkeresésekre, döntöttem úgy, hogy hazaköltözöm szülőfalumba és igyekszem tudásomat, tapasztalatomat Solymár javára fordítani.

  2006. őszén az önkormányzati választáson a régi polgármester és alpolgármestere ellenében polgármesternek választottak.

  A választáson a Solymári Polgári Körök Szövetsége által támogatott független jelöltként indultam és közel annyi szavazatot kaptam, mint két riválisom együttvéve.
  Az elmúlt ciklusban igen sok nagy fejlesztést menedzseltem, amik közül kiemelkedik az előző testület által megindított mintegy 400 millió forintos útépítési program levezénylése.
  Egy településrész kb.: 300 milliós csatornázása. 3 db új út és egy járda építése. 120 milliós EU pályázattal új gyűjtőút és csapadékvíz elvezető megépítése. 19 milliós EU támogatással a Polgármesteri Hivatal szervezetfejlesztése. Három várásatási és felújítási program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. Szintén EU pályázat támogatásával valósult meg a Szociális Gondozóközpontunk teljes felújítása.
  Mindemellett jobboldali képviselőtársaimmal és civil szervezetekkel számos rendezvény megszervezésében vettem ki a részem. Legjelentősebb évenkénti rendezvény a Jegenye-völgyi Majális rendezése, valamint a Solymári Várban komolyzenei koncertszervezés.

  2010-ben közel 2/3-os többséggel választottak újra polgármesterré.

  A Fidesz-KDNP pártszövetség valamennyi egyéni képviselő-jelöltje győzött, így egy sokkal kedvezőbb légkörben dolgozhattam. E munkának meg is lett az eredménye: Rekordösszegű pályázatokat nyertünk, rekordösszegű saját fejlesztéseket valósítottunk meg. Községünknek újra van bölcsődéje. Felújítottuk és energetikailag felfejlesztettük a Kék-Ovit. Teljes felújítást végeztünk szociális gondozóközpontunkon. Megújult és akadálymentes lett a polgármesteri hivatal épülete is. Két kilométer utat és ugyanennyi járdát építettünk. A Kerekhegy csatornázása elkészült, ezzel a mintegy 400 milliós projekttel (amit szintén jórészt uniós támogatásból építettünk) szennyvízcsatorna ellátottságunk gyakorlatilag 100%-os lett, amit igen kevés település mondhat el magáról. Játszótereket építettünk és újítottunk fel. Folyamatosan fejlesztjük intézményeinket és sok kész tervünk van, amiket konkrét pályázati programokra beadhatunk.

  2014-ben - immáron 5 évre - újraválasztottak.

  Ebben a ciklusban legnagyobb eredményünknek tartom a tűzoltószertár megépítését valamint azt, hogy mintegy 600 millió forint támogatást elnyerve utcákat, partfalakat, hidakat építettünk újjá. Sikerült leaszfaltoznunk közel 3 km utat és majdnem ugyanennyit újítottunk fel. Szintén nagy sikernek könyvelem el településüzemeltetési cégünk fejlesztését. A céget sikerült úgy fejlesztenünk, hogy a Solymári Településüzemeltetési Kft. komoly szakembergárdával és egyre fejlettebb gépparkkal tudja megoldani feladatait.

  2019-ben ismét újraválasztottak.

  Ebben a ciklusban legnagyobb eredményünknek tartom a Koppány Márton utca megépítését, E 300 milliós projekt 250 milliós állami támogatással valósut meg. 150 milliós támogatással megépítettük településüzemeltetési cégünk új telephelyét.

  A 2022. évi aszály idején megtapasztalhattuk milyen ritka kincs az ivóvíz. Országgyűlési képviselőnk azonnal segítségünkre sietett és a honvédség bevetésével sikerül orvosolni a helyzetet. 2023-ra pedig a végleges megoldás is megszületett, egy közel 1 milliárd forintos beruházással elkészült a töltővezeték, ami vízhiány esetén ellátja a solymári víztárolókat. Szintén állami támogatással épült meg a kerékpáros pumpapálya. Árkok, vízlevezetők és patakmedrek épültek településszerte, elsősorban a Belügyminisztérium Vis Maior támogatásával. 2023-ban új rendezvényhelyszínt építettünk a Sporttelep mellett, amit folyamatosan fejlesztünk, s az idén már több rendezvénynek ad otthont. Mindeközben még jobban felfejlesztettük a településüzemeltetést, utcaseprőgépet, markológépet, teherautókat szereztünk be. A már megkezdett környezetvédelmi fejlesztéseket elsősorban az energiatakarékosság jegyében folytattuk: Lecseréltük a község teljes közvilágítását és szintén LED-es rendszerekkel kiváltottuk az intézmények világítását, valamint korszerűbb kazánokat, fűtésrendszereket építettünk be. Épületeink felén már napelemek, napkollektorok vannak és kész a terv a továbbiak felszerelésére.

  Bár egyre kevesebb időm van, túrázásra, hegymászásra néha sikerül időt szakítanom. Régebben maratoni és szupermaratoni futóversenyeken vettem részt. Az utóbbi években 50-100 kilométeres versenytúrákon még mindig részt veszek. Igen gyakran vezetek gyalogos- vízi- vagy kerékpáros túrákat hazánk legszebb tájaira. Kétszer teljesítettem az Országos Kéktúra 1100 kilométeres távját a Rockenbauer Pál nevével fémjelzett "Másfélmillió lépést" majd kétszer a Dél Dunántúli Kéktúrát az "...és még egymillió lépést". 2018-ban az Alföldi Kéktúra teljesítésével bezártam az Országos Kékkört, jelenleg a harmadik Dél-Dunántúli Kéktúrán haladok egyre közelebb a cél felé.

  Solymár, 2024. április 15-én

  Dr. Szente Kálmán