Lőrincz Beáta


Lőrincz Beáta vagyok. Bonyhádon születtem édesapám révén bukovinai székely családból, anyai nagyapámat dr. Bayer Lászlónak hívták. Középiskolai tanulmányaimat a budapesti Könyves Kálmán Gimnázium matematika - fizika tagozatán folytattam, Orvostudományi Egyetemre készültem. Majd egy vargabetűvel a Magyar Táncművészeti Főiskola táncpedagógus szakán kaptam diplomát 1992-ben. Aktív részese voltam a legendás táncház - mozgalomnak, a Tímár Sándor, majd Varga Zoltán vezette Bartók Táncegyüttes táncosa, a koreográfus asszisztense lettem. A tánc, tánctanítás kapcsán bejártam a fél világot; Kelet -, és Nyugat - Európát, Egyiptomot, Izraelt, tanítottam Brazíliában, jártam Írországban a magyar kultúra követeként. Pályafutásom a hagyományos magyar műveltség kutatásáról, annak továbbadásáról szól, s e szellemiségnek -, melyet a magyar paraszti kultúra őrzött meg számunkra - beépítéséről a 21. századi világunkba. Férjemmel, Varga Zoltán koreográfussal megalapítottuk a Fóti Népművészeti Szakközépiskolát, amely azóta is egyedülálló intézményként működik az országban.

E tevékenység kapcsán kezdtem foglalkozni a hagyományos magyar öltözködés kultúrával, s tanultam modellezést, ruhatervezést a Könnyűipari Műszaki Főiskola Ruhaipari Tanszékén. Ruháimmal pályázatokon vettem részt, díjakat nyertem, önálló vállalkozásként ma is tervezek, ruhákat készítek magyar és külföldi megrendelésekre. A Hagyományok Háza Magyar Állami Népi Együttes két nagyszabású műsorának a Táncos Magyaroknak, és a Verbunkosnak jelmeztervezője voltam.

Családom a múlt században költözött Solymárra. Az Anna kápolna főlőtt építkeztünk. Három gyermek édesanyja vagyok. Anna protokoll és rendezvényszervező, Flóra a Károli Gáspár Református Egyetem kommunikáció és médiatudomány szakos hallgatója, Lőrinc a Baár-Madas Református Gimnázium tanulója.

Solymáron letelepedésünk óta részt veszünk a közéletben, a kulturális életben. A közösségek létrehozását, szervezését, működtetését fontos feladatunknak tartjuk. Alapítói és művészeti vezetői vagyunk a Cédrus Táncegyüttesnek, amely tavaly ünnepelte 10 éves évfordulóját, a felnőtt együttes mellett száznál több gyermeket tanítunk a kárpát-medencei magyar hagyományokra, s próbáljuk Solymár hírnevét öregbíteni Magyarországon és külföldön egyaránt. 2004. május 1-én az Európai Unió csatlakozási ceremóniáján mi képviselhettük Magyarországot az írországi Sligoban. Solymár kulturális rendezvényeinek állandó résztvevői vagyunk, sokszor szervezői is. Megalapítottuk a Műhely Alapfokú Művészetoktatási Intézményt, melynek igazgató helyettese voltam, óraadó tanárként dolgoztam a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. Az együttes támogatására létrehoztuk a Cédrus Alapítványt, mely mára talán Solymár legnagyobb létszámú civil szervezete.

A Hagyományok Háza Baráti Kör Egyesület elnökségének tagja, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége Ruha -, és Viseletkészítő Szakmai Bizottságának elnöke vagyok.

Reményeink szerint az elkövetkező években új Magyarországot építhetünk. Solymár választott hazánk. Itt élő barátainkkal, támogatóinkkal szeretnék hozzájárulni, hogy a mi szűkebb környezetünk is e változások mentén alakuljon, fejlődjön az itt élők örömére.

Elérhetőségek:
2083 Solymár Kilátó u. 4.
Tel: 26/362-469
Email: bagazia@freemail.hu
Web: Cédrus Táncegyüttes

Lőrincz Beáta